Wartti

Vain vartti aikaasi

Kotisivut edullisesti ja vaivattomasti!
Meiltä myös graafiset palvelut!

Muokkaa sivujasi:

Syötä alla oleviin kenttiin lähettämämme asiakasnumero ja salasana.

Ongelmia Internet Explorer 11:n kanssa? Lue tämä ohje

Etsi näiltä sivuilta:

Sanastoa

Nettisivuihin liittyvässä tekniikassa on paljon vieraita käsitteitä, joista osa on vielä vieraskielisiäkin, joten ne voivat jäädä epäselviksi maallikoille. Asiakkaidemme ei normaalisti tarvitse vaivata näillä päätään, koska hoidamme kaikki sivuihin liittyvät asiat kuntoon, mutta alla on hyödyllisiä selityksiä muutamille olennaisille termeille.

WWW (World Wide Web)

WWW (puhekielessä usein "veeveevee", "web" tai "veppi") on Internetin ehkäpä yleisimmin käytetty sovellutus, ja usein netistä puhuttaessa viitataankin juuri siihen. Se on helppokäyttöinen tietolähde, joka koostuu miljardeista enemmän tai vähemmän toisistaan riippumattomista nettisivuista, nettipalveluista ja multimediasisällöstä (mm. videot, pelit, animaatiot ja ääni), joista monet on yhdistetty toisiinsa linkeillä, joita klikkaamalla siirrytään sivulta toiselle tai avataan muita tiedostoja.

WWW:n ohella muita Internetin tärkeitä sovellutuksia ovat mm. sähköposti, pikaviestimet ja vertaisverkot. Vapaa tietosanakirja Wikipedia tarjoaa lisätietoa webistä.

Selain

Nettisivuja luetaan selainohjelmalla, joka koostaa sivujen hypertekstikoodin, kuvat ja muun sisällön siihen muotoon, jossa käyttäjä lopulta näkee sivut. Jotkin netin yleiset tiedostotyypit (esim. PDF ja Flash) vaativat lisäksi erillisen katseluohjelman tai selainlaajennuksen näkyäkseen käyttäjälle. Yleisiä selaimia ovat Internet Explorer, Firefox, Opera ja Chrome, jotka eroavat hieman ominaisuuksiltaan. Lisäksi on olemassa erityisiä selaimia mm. mobiililaitteisiin sekä selaimessa toimivia apuohjelmia rajoitetuille käyttäjille (esim. ruudunlukijat). Pyrimme aina suunnittelemaan Wartti-sivut siten, että ne näkyvät oikeanlaisina kaikissa yleisissä selaimissa niiden pienistä "erimielisyyksistä" huolimatta.

Sähköposti eli E-mail

Palveluumme kuuluu haluttaessa yksi tai useampi sähköpostilaatikko. Sähköposti on nykyisin erittäin tärkeä yhteydenpitomuoto sen nopeuden vuoksi. Lue lisää Wikipediasta.

Perinteisesti sähköpostin lukemiseen on käytetty omalle tietokoneelle asennettuja sähköpostiohjelmia, kuten esimerkiksi Microsoft Outlook (Express) tai Mozilla Thunderbird, mutta on myös mahdollista käyttää ns. webmail-ohjelmaa, joilla sähköpostit voi lukea ja lähettää lähes miltä tahansa Internet-yhteydellä varustetulta tietokoneelta käsin. Itse webmail-ohjelmistot sijaitsevat palvelintietokoneella, ja niitä käytetään tavallisen nettiselaimen avulla. Myös meidän sähköpostipalveluamme voit käyttää joko webmail-ohjelmallamme, omavalintaisella perinteisellä sähköpostiohjelmalla tai sähköpostitoiminnoilla varustetulla matkapuhelimella. Käytettävissä ovat POP3- ja IMAP-yhteyskäytännöt. Jälkimmäistä suositellaan käytettäväksi, kun samaa sähköpostilaatikkoa pitää pystyä lukemaan useammasta paikasta tai useammalla laitteella.

Domain

Domain eli verkkotunnus tarkoittaa osoitetta, jonka perusteella Internetin nimipalvelimet löytävät pyydetyn sivuston kaikkien kymmenien miljoonien osoitteiden seasta ja ohjaavat käyttäjän siihen. Nämä enimmäkseen kirjaimista, numeroista ja pisteistä koostuvat osoitteet kehitettiin, jotta ihmisten ei tarvitsisi käyttää hankalasti muistettavia numeromuotoisia osoitteita (IP-osoitteet). Omille nettisivuille kannattaa valita mahdollisimman looginen, ei mielellään liian pitkä domain-nimi (muotoa www.osoite.com), joka on helppo muistaa ja joka ei tietenkään saa olla jo varattu. Näin varmistat, että kävijät löytävät sivuille helposti, vaikkapa nähtyään sen ohimennen mainoksessa. Tarvittaessa samalle sivustolle voi hankkia useamman rinnakkaisen domain-osoitteen, koska ne eivät ole kalliitakaan.

Kansainvälisten domain-osoitteiden (.com, .net ym.) lisäksi on mahdollista rekisteröidä suomalainen .fi-osoite, joita hallinnoi Viestintävirasto. Suomalaiset osoitteet eivät toki ole rajoitettuja vain Suomen sisällä käytettäviksi, vaan niihin pääsee kaikkialta maailmasta kuten muihinkin. Wartti-palveluun sisältyvät myös domain-osoitteiden rekisteröinnit sekä nimipalvelinten määrittäminen, joten Wartti-asiakkaan ei tarvitse huolehtia niistä. Tietyin rajoituksin olemassaoleva domain voidaan myös siirtää meidän ylläpidettäväksemme. Lue Wikipediasta lisää verkkotunnuksista.

Hosting-palvelu / web-hotelli

Osoitteen lisäksi sivuilla on oltava fyysinen säilytyspaikka palvelintietokoneella. Nämä ns. hosting-palvelimet ovat erikoisrakenteisia tietokoneita, jotka on suunniteltu olemaan käynnissä jatkuvasti ja pysymään varmatoimisina kovassakin rasituksessa. Ne on myös kytketty huippunopeisiin Internet-yhteyksiin, jotta tietoa voidaan siirtää lukemattomille käyttäjille riittävän nopeasti. Moderni WWW-palvelin kykeneekin "tarjoilemaan" samanaikaisesti tuhansien nettisivujen sisältöä, joten yleensä yhdestä palvelimesta vuokrataankin tallennus- ja tiedonsiirtokapasiteettia - ikään kuin "hotellihuoneita" - lukuisille eri sivustoille. Wartti-sivujen alustana käyttämämme palvelimet ovat huippunopeita ja turvallisia, ja ne sijaitsevat Suomessa. Lue lisää Wikipediasta.

Hakukoneet

Hienoistakaan sivuista ei ole hyötyä, jos kukaan ei löydä niitä. Nykyisin tähän kiinnitetään alalla erityistä huomiota, koska valtaosa nettisivujen käyttäjistä päätyy sivuille juuri hakukoneiden kautta. Wartti-sivut suunnitellaankin alusta pitäen sisäiseltä rakenteeltaan sellaisiksi, että ne ovat hyvin yhteensopivia hakukoneiden kanssa eivätkä tarvitse enää erillistä hakukoneoptimointia. Ilmoitamme valmistuneet Wartti-sivustot useille eri hakukoneille, joista tunnetuin on Google. Yleensä ne tutkivat ja taltioivat kunkin uuden sivuston tekstit hakukirjastoihinsa muutamassa viikossa.

Näkyvyyttä hakukoneissa auttaa eniten se, jos sivuille on linkkejä muilta sivustoilta, esimerkiksi yhteistyökumppaneiden sivuilta tai erilaisista yrityshakemistoista.

Kävijätilastot (statistiikka)

Internet on tehokas väline markkinointiin ja tiedottamiseen myös siksi, että sen tekniikan avulla on mahdollista seurata tarkasti, miten paljon ja milloin sivuja luetaan, mitkä hakusanat ovat suosituimpia, ja paljon muuta. Tarjoamme kaikille uusille asiakkaillemme statistiikkapalvelun veloituksetta. Wartti-sivuille on myös mahdollista liittää lisäksi jonkin kolmannen osapuolen kävijätilastointiohjelman asennus (esim. maksuton Google Analytics).

© 2011-2018 Hi-Vision Oy